EERBETOON AAN ZCC REKENAAR EBERT MEIJER UIT WESTZAAN

Naast het uitrekenen van de duivenuitslagen verzorgde hij ook wekelijks de berichtgeving in dagblad de Typhoon. Egbert was ook zelf duivenmelker en woonde tegenover Hotel De Prins. De ZCC bestond toen uit meer dan 400 leden waarvan er helaas nog maar bitter weinig over zijn. De uitslag werd handmatig uitgerekend, een hels karwei waarmee hij en zijn vrouw Corrie de hele week bezig waren. Het zou nog langer geduurd hebben als Henk en Rina Schenk, eveneens uit Westzaan, niet iedere week hun medewerking hadden aangeboden. De uitslag werd op een stencil getypt en daarmee werd op de stencilmachine de bladen van de uistag getypt. Zaterdags voor de volgende vlucht waren de uitslagen pas klaar en zondag werd weer begonnen aan de nieuwe uitslag. Alle papperassen moesten door de verenigingen in huize Meijer aangeleverd worden. Voorganger van Egbert Meijer was Arie Hartog uit Zaandam. Ook hij maakte na zijn dagelijkse arbeid bij de Artillerie Inrichting in Zaandam in de avonduren samen met zijn vrouw en dochter de ZCC uitslag. Vermeldingswaard is dat mevrouw Hartog op een van de ZCC feestavonden in R.K. Verenigings gebouw De Volksbond aan de Oostzijde plotseling is overleden.


Voor velen van u onvoorstelbaar dat het uitrekenen van de uitslagen in die tijd zo ging. Nu gaan we al jaren op dezelfde dag dat de vlucht is gehouden met de uitslag naar huis en dezelfde avond kun je van heel Nederland de uitsagen op de computer bekijken. Ondanks dat wil ik toch spreken van de “goeie ouwe tijd”.

DEZE WEEK
Drie willekeurige krantenknipsels verzorgd door Egbert Meijer. De verslagen zijn echt uit de oude doos. Winnaars van toen waren Theo Klaassen, Oostzaan, Bart Rothuizen, Wormerveer en Tonny May, die op de Haven in Zaandam woonde.

Door Bert Braspenning