Tichelaar’s duivin ‘788’ schittert in glansrol vanuit Pontoise

Gerard Tichelaar jr. was al vroeg op deze zaterdagmorgen. De gepensioneerde Gerard had een kort nachtje slaap gehad en besloot alles maar op tijd klaar te maken. Hokken schoon maken, volledig ontsmetten met dettol, dat vindt hij normaal. Hij had niet gekeken naar de snelheden die in Zuid-Holland werden gedraaid, maar zijn vaste maat Joop Penning wel. De thee werd klaar gemaakt door Gerard, maar ondertussen besloot Joop alvast naar buiten te gaan om te gaan zitten… Joop komt tot de ontdekking dat er al een duif op de klep zat… en dat er nog een duif snel achteraan kwam.. Gerard heeft zijn ‘788’ dus niet zien aankomen.. Dat dit uiteindelijk de eerste duif in de Zaan zou zijn, blijkt korte tijd later.

Waar kennen we de ‘788’ ook al weer van? Vorig jaar, vroeg in het seizoen, kwam deze duivin samen met nestmaat ‘787’ in de kop van het klassement van de Zaan vanuit Lennik vroeg, respectievelijk 1e en 4e. De ‘788’ is een prachtige duivin in de hand. Gerard heeft de duivin gekregen van Teus van de Pol uit Garderen. Hierin is terug te vinden ‘Max/Rianne/Lowieke’ en van soort van Harry Kennis uit Hilvarenbeek.

Gerard vertelt enthousiast over het feit dat zijn ploeg duiven op dit moment ‘goed’ is. Gerard is de hele dag bezig met zijn duiven. Om 7.00u start hij met de training van de duivinnen. Die trainen niet meer dan 20 minuten om vervolgens wat te rommelen op de klep en op en rond het hok. Na binnenkomst gaat Gerard in het hok zitten op een kruk bij de duivinnen om ze te voeren. Hierbij zegt hij verder niets. Gerard heeft namelijk geen behoefte aan rollende en tollende duivinnen.. Dat soort duivinnen selecteert hij uit. Hij heeft geen tijd om daar veel aandacht aan te besteden. En opsluiten van de duivinnen, daar begint hij niet aan. Hij heeft kleine hokjes met een kantelrek, die hij op ‘half’ kan zetten. In de regel zitten de duivinnen dus altijd voor de rekjes. Na de duivinnen volgen de doffers en daarna de jonkies. Het geheel herhaalt zich weer in de middag. Inmiddels is de verduistering al een maand er vanaf. En door de belichting vindt Gerard zijn duiven op dit moment super strak. Op de vraag waarom de ‘788’ slechts als vijfde getekende is opgegeven, geeft hij dat hij dat pas beslist op moment dat hij de duiven uit de mand haalt bij het inkorven. Eerdere prestaties doen er bij hem niet toe. Gerard speelt totaal weduwschap. De ‘788’ heeft een vaste doffer thuis, daar ligt wellicht de motivatie.

De zenuwen speelde Gerard parten tijdens deze vlucht. Bij het doormelden had hij trillende vingers… Gerard meldt altijd maar 1 duif door via de compu meld button. Een bewuste keuze, hij wil de spanning erin houden. Later op zaterdag wordt duidelijk dat zijn duivin ‘788’ een 8e in de Sector 2 heeft gespeeld. Met 3 duiven in de top 100 van Sector 2 een formidabele prestatie!

Gerard, van harte gefeliciteerd met deze prachtige afsluiting van het midfond seizoen!

Top 10 binnen de Z.C.C.:
(1-3-10) Gerard Tichelaar jr., (2-5-7-9) Comb. Honig-Jansen, (4) J. de Graaf (1e eerste divisie), (6) Hugo Hauzendorfer, (8) comb. Kuiper.

Attracties – M28 – Pontoise

Eredivisie: Comb. Jansen-Honig – plaats 2

Eerste divisie: geen winnaar

Winnaar Eredivisie: Gerard Tichelaar jr.

Winnaar Eerste divisie: Jan de Graaf