De ‘246’ van Kuijt/Vaas komt als een duveltje uit een doosje!

Afgelopen zaterdag werd de vierde Vitesse vlucht vervlogen, gemiddeld 240 km voor de Zaanse liefhebbers. Totaal 1.436 duiven werden om 7.30u gelost. De weersomstandigheden waren kalm, zonnetje, weinig wind. De windrichting was zuidzuidoost, zeker niet super gunstig voor de Zaanstreek dat exact in het hart van afdeling 6 Noord-Holland ligt.

De vrienden Marcel Kuijt en Wesley Vaas zaten rustig te wachten bij het hok dat staat op het erf van Marcel in Wormerveer. Opeens verschijnt er een duif vanuit de richting van de coffee shop en deze valt snel op de klep. Het blijkt de ‘246’ te zijn. Deze doffer is de nestligger van de ‘245’, die vorig seizoen een provinciaals 1e vanuit Roosendaal vloog tegen 8.974 duiven tijdens de eerste jonge duiven vlucht. Op diezelfde vloog de ‘246’ een 4e provinciaal tegen 8.974 duiven. Dit betreft kinderen van hun beroemde ‘325’, de duivin die in voorgaande seizoenen 3x intertekst heeft gevlogen. Zij is gekoppeld geweest tegen een Bakker-doffer die de combinatie heeft aangeschaft bij Henri Diks. De ‘325’ heeft Marcel destijds gehaald bij Martijn en Marit Kramer. De ‘246’ heeft zich dit seizoen nog niet laten zien in de competitie, hij ging als 34ste getekende de mand in.

De aankomst van de ‘246’ was een complete verrassing voor de heren. Er was geen speciale motivering in het hok voor de doffer. Binnen 10 minuten arriveert zijn duivin, de ‘714’. De combinatie hanteert nog altijd hetzelfde systeem als voorgaande jaren: totaal weduwschap. De duiven ploegen trainen alleen in de middag. Met het drukke werkschema van de heren, Marcel is stukadoor en Wesley is timmerman, is ochtend training niet aan de orde. Marcel verzorgt de duiven in de ochtend, in de middag zijn beide heren aanwezig bij de trainingen. De duiven trainen uit zichzelf gemiddeld 30 – 60 minuten, er wordt niet gewerkt met een vlag. De duiven worden vooraf aan het inkorven niet getoond aan elkaar. Wel krijgen de doffers op vrijdag hun schotel. Na afloop van de vlucht blijven de duiven tot en met zondag bij elkaar.

Over het verdere verloop van de vlucht meldt Wesley dat het ‘zeuren’ was. Er moest 7 minuten gewacht worden op de volgende duif. En de rest van de ploeg deed er naar mening van Wesley ook relatief lang over. Uiteindelijk zijn ze 2 duiven kwijt geraakt, twee 2-jarige duiven. Qua medische verzorging kan worden vermeld dat er twee wekelijks gereden wordt naar Stephan Göbel voor controle. We kunnen stellen dat comb. Kuijt/Vaas haar visitekaartje al vroeg in het seizoen heeft afgegeven.

Marcel en Wesley, van harte gefeliciteerd met de 1e in de Zaan vanuit Quievrain!

Fred Pfersich wint, eveneens met een vermelding in de Top 10 van de totaal uitslag, in de Eerste divisie. Fred, van harte gefeliciteerd met het resultaat!

Namens De Koerier,
Marit Kramer

Top 10 Z.C.C.
(1) Comb. Kuijt/Vaas, (2-3) A. Kat & Zn, (4) comb. Kuiper, (5) Wilmartho, (6) M. Kroon,
(7) J. Kroezen, (8) F. Pfersich, (9) M. & M. Kramer en (10) A. Brak.

Attracties V18 – Quievrain – 4 mei 2024
Ere divisie: A. Kat & Zn – plaats 2
Eerste divisie: F. Pfersich – plaats 1

Winnaar Ere-divisie: Comb. Kuijt/Vaas

Winnaar Eerste divisie: F. Pfersich