Burenruzie bezorgt Gerard Tichelaar jr. 1e in de Zaan vanuit Duffel!

Dit weekend werd de tweede Vitesse vlucht van het seizoen vervlogen. Zaterdagochtend om 9.00u werden in totaal 1.485 duiven uit de Zaan gelost. Het was wisselvallig, koud en guur tijdens de aankomsten. De wind was matig Noordwest. Het concours sloot in 15 minuten en 40 seconden. Vorige week bij Roosendaal was dat 5 minuten en 39 seconden….. Het bewijst maar weer dat binnen het vlieggebied keihard gevlogen wordt door 53 liefhebbers!

Om 11.00.59u passeerde de ‘546’ de plaat bij Gerard Tichelaar jr.. Deze doffer verspeelde geen enkele seconde. Naar alle waarschijnlijk om in het hok gelijk met geweld zijn bovenbuurman te lijf te kunnen gaan. Het hele seizoen moet Gerard de ‘546’ elke dag uit de bak van de bovenbuurman halen…. Het blijkt de eerst geklokte duif in de Zaan te zijn. Ook goed voor een 7e plaats tegen 14.265 duiven in afdeling 6 Noord-Holland. Gerard heeft de ‘546’ gehaald bij de combinatie Kelder-Nauta op een bonnetje. Oorspronkelijk voor één duif, maar de combinatie gaf Gerard maar liefs vier duiven mee! Het is al de tweede keer dat deze doffer voorop kwam, vorige week vanuit Roosendaal vloog hij al een 2e plaats in de Zaan tegen 1.514 duiven. De ‘546’ heeft een vast bak en een vaste duivin, die ook wekelijks mee vliegt. Zij kwam 4 minuten later binnenlopen.

Gerard laat de hele winter door, dus ook tijdens de rui, elke dag zijn duiven los. Hij wil dat de duiven hun basisconditie behouden. Nu trainen ze nog 1x per dag. Afhankelijk van de temperatuur in de ochtend of in de middag. Hij wil geen kasplantjes kweken, ze moeten tegen een stootje kunnen. Hij zorgt voor voldoende verluchting in zijn hok, met windbreekgaas. Zijn hok is onverwarmd. Om 19.00u gaat het licht uit en verduistert hij alle duiven.

Voor het eerst heeft Gerard besloten een grote groep jonge duiven aan te houden als jaarling. Hij speelt 24 duiven (12 doffers, 12 duivinnen) op het ‘chaos systeem’. De hele winter hebben de doffers en duivinnen, waaronder 3 oude duivinnen, bij elkaar gezeten. Uiteindelijk zijn er binnen deze groep op dit moment slechts twee stelletjes waarneembaar. Gerard wilde graag deze duiven uitproberen, maar hij vindt het wel lastig om deze ploeg aan te sturen. De duivinnen worden lesbisch en de doffers blijven maar rond hangen op het dak na de training. Of dit volgend jaar herhaald wordt? Waarschijnlijk niet. Gerard gokt erop dat met het stijgen van de temperatuur er nieuwe liefdes zullen komen, en dan weet je het nooit.. Verder heeft hij 18 duiven, 9 doffers en 9 duivinnen gepaard, met vaste bak bij de doffers. En tot die ploeg behoort ook de ‘546’.

Gerard, van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning binnen de Z.C.C.!

Jan de Graaf uit Oostzaan pakt zijn eerste overwinning in de Eerste divisie, van harte gefeliciteerd!

Top 10 Z.C.C.
(1) Gerard Tichelaar jr., (2) Richard Faber, (3) Marco Braspenning, (4-6) Comb. Kuiper, (5) Wilmartho,
(7-10) Marcel Kroon.

Attracties V16 – Roosendaal – 20 april 2024

Ere-divisie: Marco Braspenning – plaats 3
Eerste divisie: H. Kreling – plaats 3

Winnaar Ere-divisie: Gerard Tichelaar jr.

Winnaar Eerste divisie: Jan de Graaf