Nostalgie

Wel of geen monument, daar ging het krantenartikel over…

Vandaag (14-2) zag ik bijgaande foto in de Zaanse editie van het Noord-Hollands dagblad. Bijna een hele pagina werd er aan het pand links op de foto gewijd. Dat hele verhaal interesseerde mij niet zo veel. Mijn gedachten gingen terug naar vroeger. Zeg maar ruim 70 jaar geleden. In dat pandje aan het Rustenburg (liep van de Hogendijk naar de Stationsstraat) in Zaandam was namelijk het eerste voerwinkeltje gevestigd. Van een dierenspeciaalzaak was nog geen sprake. In de eerste jaren na de oorlog woonde daar de familie Meinen met een voor mij hele oude opa. Hij was zo oud dat hij wel eens een van de oprichters van PV Zeppelin zou kunnen zijn. Dat weet ik echter niet helemaal zeker. Verder woonde daar vader Jaap, denkelijk net zo oud als mijn vader, met zijn vrouw en twee zonen. Mevrouw Meinen runde de winkel. Altijd heel hartelijk en tijd voor een praatje. Ik kwam daar als jong jochie regelmatig voer halen, niet meer dan 5 kilo tegelijk. Jaap Meinen zelf was er voor het zware werk en hij zorgde voor het transport. De grotere melkers uit die tijd bestelde het voer en lieten het thuis bezorgen. Niemand had immers een auto, op de fiets met neen zak met 25 kilo voer was bijna niet te doen dus dat was een mooie klus voor Jaap. Dat hij zijn werk met het grootste plezier deed was te merken aan de lange duivengesprekken die hij voerde bij elke klant waar hij kwam. Hoe die man ooit zijn geld kon verdienen is niet te begrijpen. Op de bakfiets volgeladen met zakken voer maakte hij zijn rondrit door Zaandam en bleef bij elke klant ik weet niet hoelang ouwehoeren. Met de duiven presteerde hij zelf niets noemenswaardigs, dat deed zijn vader beter. Ik vond het leuk om hier even aandacht aan te schenken. Het was echt aan het begin van de glorietijd van de Zaanse duivensport. Later vestigde zich Klaas Hartland (afkomstig uit Alkmaar) met een dergelijk winkeltje in de Noorderkerkstraat in Zaandam en zo kwam de concurrentie op gang. Weer later verhuisde Klaas naar de Zuiddijk in Zaandam tegenover de Burcht apotheek. Klaas was een fanatiek melker die lid was bij Vitesse die hun lokaal toen hadden aan het begin van de Rozengracht vlak bij de Dam waar nu de parkeergarage is.

Ik hoop dat u genoten heeft van dit stukje nostalgie..

Bert Braspenning