Overrompeling van de ZCC door Gerard Tichelaar jr. op laatste natoer vlucht vanuit Lennik

De laatste natoer vlucht werd vervlogen vanuit Lennik. In totaal werden er 426 duiven ingekorfd binnen de ZCC, jong en oud gecombineerd. Gerard Tichelaar mag zich gelukkig prijzen met de plekken 1-3-5-6-7-8-9-10 etc. in de Zaan tegen 469 duiven (totaal). Deze morgen belden we voor de laatste keer met Gerard.

Samen met Joop heeft Gerard genoten van de laatste natoer vlucht. Eindelijk koos hij ervoor om de ‘115’ als eerstgetekende de mand in de laten gaan. Waarom? Omdat deze duivin gewoon super was op dat moment. Ze zat op 4 dagen oude pulletjes, was zo ‘rond als een eikeltje’, zeker niet te licht, aldus Gerard. De ‘115’ kwam van heel hoog aanzetten, maakte een grootte boog, begon te knijpen en dook daarna pijlsnel het hok in om 11.43.16 u. En daarna volgde een perfecte serie van oude en jonge duiven door elkaar. De ‘115’ was tevens de 2e duif over afdeling 6 Nood-Holland. En daarbij stond Gerard versteld van zijn jonge duiven, de tweede duif over de plaat was een jonge duif. Beiden ploegen had Gerard aan een touwtje.

Het systeem voor de natoer is bij Gerard eenvoudig. De eerste vluchten worden op ‘jagen’ gespeeld. Bij de laatste vlucht zitten bijna alle duiven op jonkies. Hij brengt ze doordeweeks niet weg. In de ochtend trainen in hoofdzaak de doffers, en een enkele duivin die ook besluit naar buiten te gaan. De duivinnen blijven in principe op nest zitten en worden er niet uitgejaagd. Anders is het in de middag. Dan worden alle duiven het hok uit gejaagd voor de training. Na binnenkomst na de middagtraining voert Gerard de duiven handmatig. Handje voor handje voer erbij. Tot het moment dat 2 of 3 duiven naar de bak vliegen, dan stopt het voeren. In de ochtend krijgen de duiven afgepast in de bak 10 gram per duif. Hij voert niet veel, maar net even minder als ‘genoeg’.

Gerard was heel erg verrast over het resultaat, hij schrok er zelfs een beetje van. Zo’n goed resultaat?! De duiven vielen het hok aan, zowel jong als oud. En dat terwijl de jonge duiven ‘kaal’ op het hok zitten. Hij is heel erg blij met het totale seizoen, nog nooit eerder heeft hij dit meegemaakt.
Op de vraag waarom hij de jonkies en ouden niet heeft gesplitst voor twee aparte vluchten, antwoordt Gerard dat hij dit niet doet op de laatste vlucht. Dan zou hij het met alle jonge duiven vluchten moeten meespelen, niet zomaar dan alleen de laatste vlucht. Taarten vluchten worden door Gerard niet gespeeld. Hij kiest voor het invallen van de rui bij zijn duiven en wil niet een ploeg kunstmatig in de lucht houden. Volgend seizoen wil hij met 20 koppels gaan vliegen. Momenteel is hij bezig met selecteren. Dat wordt een lastige klus, aangezien alle duiven zich goed hebben laten zien. Hij selecteert op basis van resultaat, eerst afdelingsniveau, dan kring niveau en tenslotte de ZCC. En in het voorjaar selecteert hij nog een keer op basis van hoe de duiven door de rui zijn gekomen. Tijdens de rui worden de oude duiven twee weken na de laatste vlucht gescheiden. De jonge duiven daarentegen laat hij tot en met december bij elkaar.

Gerard, van harte gefeliciteerd met dit succesvolle slotakkoord van seizoen 2023!

Namens BVZ – Marit Kramer

Top 10 ZCC (totaal):
(1-3-5-6-7-8-9-10) G.A. Tichelaar jr., (2) A. Kat & Zn, (4) G.G. Roelofsen

Winnaar in de eerste divisie: J. de Graaf

Attractie N36 – Lennik

Eredivisie: G.A. Tichelaar jr. – plaats 1
Eerste divisie: F. Pfersich – plaats 16

Winnaar Eredivisie: Gerard Tichelaar jr.

Winnaaar Eerste divisie: Jan de Graaf