50 JAAR GELEDEN SCHREEF BERT BRASPENNING IN ZIJN WEKELIJKSE RUBRIEK…….

Over de super uitslag van de broers Jan en Ab Loots uit Krommenie, zie bijgaand krantenbericht. Het was met name Jan Loots die in die jaren de pannen van het dak speelde. Vele jaren speelden beide broers ieder van hun eigen hok in Krommenie, dat jaar vlogen ze vanaf de Vlusch waar Jan woonde. Het waren vooral de nazaten van de wereldberoemde duiven van de Gebr. Janssen uit het Belgische Arendonk die voor geweldige uitslagen zorgde. Vele jaren stond er werkelijk geen maat op. Jan is ooit begonnen op de Ringweg in Zaandam. Daarna verhuisde hij naar Krommenie, toen naar Assendelft, daarna naar Nauerna en weer later naar terug naar een nieuw adres in Krommenie waar hij regelmatig ter zijde werd gestaan door Jan Lotterman en Andre Mannaart. Juist omdat Jan zo formidabel op de vitesse speelde ging ik regelmatig op vrijdagmorgen bij hem op bezoek. Bakkie koffie van zijn vrouw Fenna met wat lekkers er bij. U weet vast wel waar de gesprekken over gingen en ik was razend benieuwd hoe zijn duiven er op de dag van inkorving uit zouden zien. Geen probleem voor Jan om er enkele uit het hok te halen. U wilt het niet geloven maar die dingen waren niet om te tillen zo zwaar. Ik dacht bij mezelf die heb ik morgen te pakken. Ze zijn zo zwaar als lood(s) dat kon nooit goed gaan. Nou mooi wel, dan werd er weer een knetter uitslag neergezet, ongelooflijk. De verzorging was simpel, er werd toen ook nog op nest gespeeld en de mussen vlogen af en aan om voer te halen want de bodem van het hok lag bezaait. Het was echt de kwaliteit die het in eerste instantie deed, de rest deed Jan op zijn eigen manier. Door Jan zijn successen werd er in de Zaan en ook in de afdeling Noord-Holland door veel liefhebbers heel goed gepresteerd en u raadt het al er zat altijd kampioenenbloed van de Gebr. Jansen, via Henk van Boxtel, via Jan Loots in. Echt om nooit te vergeten, wat een mooie tijd.

Bert Braspenning