Een halve eeuw geleden….

NOORDHOLLANDSE DUIVENSPORT ZET ZICH IN VOOR DE KANKERBESTRIJDING EN DEZE WEEK IS DE SCHIJNWERPER GERICHT OP HENK BAS UIT WORMERVEER.

Omstreeks deze periode werd al vele jaren geleden gestart met het KWF concours, meestal vanuit Corbeil. Deelname was mogelijk voor de liefhebbers uit de afd. Amsterdam, afd. Haarlem en Af. A (Noord-Holland). Om mee te kunnen doen kon men deelname bonnen kopen (zie bijgaande afbeeldingen). Nog steeds is er een commissie onder aanvoering van Aat Polderman die jaarlijks een on-line verkoop organiseert waarvan het batig saldo wordt overgemaakt aan KWF – KIKA. De vlucht is ter ziele, de zaalverkopingen onder de naam “Nacht van postduiven voor het KWF” zijn verleden tijd maar het goede doel blijft gesteund worden. Dus liefhebbers als u na het seizen de beroemde bedelbrief krijgt toegzonden stel de KWF-commissie niet teleur. De bijgevoegde foto is indertijd genomen bij het afscheid van commissie voorzitter Gerard Lohman, tevens oud voorzitter van Afd. Amsterdam. Ik volgde Lohman als commissie voorzitter en daardoor heb ik professor Tom Voute leren kennen een zeer kundig man die lezingen over de hele wereld hield. Hij is een aantal jaren geleden door een noodlottig ongeval op 72 jarige leeftijd overleden. Hij hielp zijn dochter even de goten schoon te maken. De ladder gleed onder hem vandaan waarna hij in het ziekenhuis is overleden. Een groot verlies voor alles en iedereen die met deze vreselijke ziekte te maken heeft of heeft gehad.

De namen staand v.l.n.r: Bart Koeman, Arend Bolding, Gerard Lohman, Bert Braspenning, Dick v.d. Wel. Zittend v.l.n.r: Frits Hasert, Cees v.d. Laan, Rob Oene, Frits van Duin

HENK BAS IS VORIG JAAR GESTOPT

In zijn jonge jaren begon Henk met de wielersport en werd lid van DTS waar wij elkaar leerde kennen. Henk woonde op het Hennepad waar zijn vader een broodbakkerij had. Als ik als beginnende wielrenner terug kwam van een trainingsrit ging ik regelmatig even langs bij Bakker Bas, lekker warm in de bakkerij en altijd wel iets vers gebakken om een lege maag te vullen. Na de wielersport kwamen we elkaar weer tegen in de zaanse duivensport. Ik herinner me nog als de dag van gister toen ik de 88 jarige Henk vorig jaar tegenkwam en hij zei: ”Bert ze benne weg”, Dat raakte mij enorm, temeer omdat bij mij ook de jaren beginnen mee te tellen.

Door Bert Braspenning